Як тепер в Україні працевлаштувати іноземців

10.10.17 14:08 Комментариев:
0  
В усіх країнах світу існують стимулюючі норми законів для залучення інвестицій і обмежуючі – для працевлаштування іноземних фахівців.

Чим вище рівень життя в країні, чим вище середній заробіток, тим сильніше до неї інтерес інвесторів, тим більше громадян з інших країн будуть прагнути знайти там роботу та влаштувати своє життя.

Сказати, що Україна – одна з таких престижних для бізнесу та кар'єрного росту країн, поки не можна

Проте найм іноземного персоналу в українську компанію стає дуже дорогим задоволенням для роботодавця.

Сьогодні вступають в силу зміни до закону «Про залучення іноземних інвестицій», який змінює умови оформлення посвідки на проживання для інвесторів та працевлаштування іноземних фахівців в Україні.

Інвестор – це звучить гордо
Іноземний засновник, бенефіціарний власник компанії в Україні може отримати посвідку на проживання у разі дотримання двох умов.

Перше – він повинен бути засновником в реєстраційних документах підприємства (підтверджується випискою з держреєстру) і його частка повинна бути не меншою за  € 100 тис.

Друга умова – документ, що підтверджує фактичне внесення цієї частки: банківські документи на грошовий внесок або документи на передачу матеріальних цінностей як майнового внеску.

Термін дії дозвільного документа – один рік. Починати формування документів за списком треба заздалегідь. Потрібно або працевлаштувати мінімум трьох громадян України не пізніше, ніж за півроку до подачі документів на продовження посвідки на проживання, або підтвердити оплату податку на прибуток за останній повний фінансовий рік в еквіваленті 50 мінімальних зарплат (зараз – 160 тис. грн).

Очевидно, що непрацюючою таку фірму інвестору тримати не вдасться, інакше він не зможе продовжити тут посвідку на проживання.

Якщо іноземний засновник компанії хоче ще бути директором, потрібно буде додатково отримати дозвіл на працевлаштування. Спеціальні вимоги до розміру його зарплати не встановлені (може бути встановлена одна мінімальна зарплата).

Іноземні співробітники у штаті української компанії
Одна з базових умов працевлаштування іноземного фахівця в українську компанію – вимога виплачувати йому зарплату не нижчу за рівень 10 мінімальних зарплат (на сьогодні – 32 тис. грн). В іншому випадку анулюють дозвіл на працевлаштування і можуть відмовити роботодавцю-порушнику в подальшому оформленні закордонних фахівців у перспективі.

Якщо роботодавець – громадська або благодійна організація, навчальний заклад, то зарплата іноземця може бути нижчою, на рівні 5 мінімальних зарплат (16 тис. грн.)

У законі виділено перелік фахівців, у яких наша держава зацікавлена.
У разі їх працевлаштування вимог до мінімальної зарплати немає.
– Випускники університетів, що входять до першої сотні в світових рейтингах університетів (перелік затвердять Кабміном);
– Іноземні працівники творчих професій;
– Іноземні IT-професіонали.

Окремою категорією фахівців, на яких не поширюється вимога про мінімальну зарплату іноземця, є іноземні високооплачувані професіонали, але їх зарплата повинна бути не меншою за 50 мінімальних зарплат (160 тис. грн), то ж заощадити на цьому не вдасться.

Обмежувач або стимулятор?
Можна багато розмірковувати про вигоди та перспективи залучення інвестицій в Україну, і ці самі інвестиції потрібні нашій країні як повітря. Але з прийняттям Закону «Про залучення іноземних інвестицій» ми фактично виставили іноземцям «прайс на вхід». Доволі високий прайс. Очевидно, одні інвестори спокійно сприймуть зміни, але інші можуть вирішити, що, здається, квитки у цирк подорожчали.
Як тепер в Україні працевлаштувати іноземців

Теги: Україна, працевлаштування, закони, іноземці
Источник:  kfund-media.com

   
КОММЕНТИРОВАТЬ
Текст сообщения*
Защита от автоматических сообщений